tisdag, maj 8

860 dagar kvar tills valet.

Opinionsmätningar är en bransch någonstans i gråzonen mellan politik och statistik. Mätningarna duggar tätt och genererar ofta stora rubriker. Det är talande hur politiker som har medvind gärna pratar om opinionssiffror medan de som har ett lite besvärligare läge gärna glider bort ifrån ämnet.


Ofta uppvisar en opinionsmätning flera tänkvärda trender samtidigt. Vi kan ta fredagens resultat från det välkända Demoskop som ett tydligt exempel på detta.
För det första var Socialdemokraternas notering (35,5 procent) den högsta på två år. Den så kallade Löfven-effekten tycks hålla i sig. Eller så uppskattar väljarna det lugn som numera tycks omge socialdemokratin. Eller så är det ett resultat av att partiet levererat en del politiska besked den senaste tiden. Eller så beror Socialdemokraternas framgångar på att regeringens politik (med tillhörande misslyckanden) har stått i fokus för den politiska diskussionen ett tag. Eller så är de fina siffrorna helt enkelt en kombination av ovanstående faktorer.
För det andra, Miljöpartiet har stadigt lagt sig till rätta på platsen som riksdagens tredje största parti med ett väljarstöd på 10,2 procent. Faktum är att MP i nuläget nästan motsvarar alla de tre icke-moderata partierna i regeringen då dessa tillsammans når blygsamma 12,9 procent.
För det tredje kan det konstateras att det som ibland omtalas som en kris för Moderaterna egentligen inte är någon moderat kris. De senaste mätningarna visar tydligt att det snarare är en alliansbaserad kris. Moderaterna fick i den aktuella mätningen 30,1 procent vilket är mycket nära deras valresultat från 2010.
Moderaternas problem handlar alltså inte om det egna opinionsläget. Det handlar snarare om att de siktar högt men missar målet, då de i nuläget tycks förhålla sig till oppositionen snarare än till samhällsproblemen. Anders Borg hade en längre pressträff om Socialdemokraternas skuggbudget än han hade om den egna. Fredrik Reinfeldt ägnade mer energi åt att prata om Socialdemokraterna än åt den egentliga nyheten på den presskonferens där han presenterade sin nye partisekreterare.
Dessutom kräver Reinfeldt med jämna mellanrum besked om huruvida det finns något sammanhållet regeringsalternativ på oppositionens sida. Med tanke på det aktuella opinionsläget borde han oroa sig mer för vilka det är som ska utgöra hans eget regeringsunderlag 2014 än för vilka partier som Stefan Löfven har tänkt samarbeta med.
Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen på 3,4 procent, Folkpartiet når med 4,7 procent sitt lägsta resultat sedan juni 2002 och Centerpartiet är det näst största borgerliga partiet på 4,8 procent. Detta kan komma att bli riktigt klurigt för de moderater som hade tänkt stödrösta på ett alliansparti som riskerar att åka ur riksdagen nästa gång. Det är ytterst tveksamt om stödrösterna är så pass många att de räcker till tre partier. Tveklöst är dock att Moderaterna behöver alla dessa tre för att Alliansen ska ha en chans att behålla regeringsmakten efter 2014.

Men mycket kan hända fram till nästa val och den enda opinionsmätning som räknas på riktigt inträffar den 14 september 2014. Idag är det 860 dagar kvar till det datumet.

Eva Älander
Dagens ledare i LjP och Söderhamnskuriren

Inga kommentarer: