tisdag, maj 29

En del i en fungerande arbetslinje.

Allt fler mataffärer har öppet sent om kvällarna för kunder så sent som till 22 på kvällen. Många bensinmackar har öppet till 24 och vissa av dem håller till och med dygnet runt-öppet. Restauranger och barer gör en stor del av jobbet på kvällstid. På en hel del industrier arbetas det skift för att få ut mesta möjliga av produktionen. Och att det alltid finns personal tillgänglig på välfärdsinrättningar såsom sjukhus och vårdhem tar de flesta för givet.


I många branscher är det en del av arbetslivets vardag att jobba på kvällar, nätter och helger. Inom alla dessa branscher, på alla dessa arbetsplatser, finns människor som arbetar för att hålla verksamheterna igång. En del av de här människorna är även föräldrar. Föräldrar som jobbar på en arbetsplats där en större eller mindre andel av obekväma arbetstider ingår i anställningskontraktet.

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning jobbade omkring 35 procent av de arbetande personer som var föräldrar till barn i åldern 0-6 år på ett jobb med obekväm arbetstid. Det bekräftar bilden av att ganska många inte har möjlighet att välja bort obekväma arbetstider på dagens arbetsmarknad.
I över hälften av Sveriges kommuner tycks man däremot leva kvar i en föreställning om att barnomsorgen mest behövs under normal kontorsarbetstid. För barnomsorg på obekväm arbetstid existerar inte i 130 av 290 kommuner. Därför är det inte särskilt svårt att föreställa sig att det finns en obalans mellan tillgång och efterfrågan på det här området.

Oavsett om det handlar om en ensamstående förälder som arbetar på obekväma tider eller om två föräldrar bor tillsammans samtidigt som bägge har obekväma tider. Oavsett om barnens mor- eller farföräldrar ibland kan och vill ta emot dem över natten. Föräldrar ska inte behöva förlita sig på välviljan hos vänner och familj för att få ihop barn och jobb, de viktigaste bitarna i livspusslandet.

Därför är det också glädjande att Riksdagen i förra veckan gav Regeringen bakläxa i den här frågan. Riksdagens majoritet gav Regeringen i uppdrag att arbeta fram ett förslag som ger kommunerna pengar så att de kan erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Trots att regeringspartierna röstade emot förslaget blir de nu tvungna att prioritera fram sådana pengar i statsbudgeten.

Detta är viktigt på flera plan; familjerna, för barnen, för arbetsgivarna och för samhället. Dessutom finns det stora samhällsvinster att göra. Enligt en färsk rapport från fackförbundet Kommunal skulle ökade öppettider inom barnomsorgen resultera i en samhällsvinst på minst 43 miljoner kronor och föga förvånande skulle barnfamiljerna bli de största vinnarna på en sådan reform.

Att politiken ordnar tillgång till barnomsorg på obekväm arbetstid där det finns föräldrar med ett sådant behov skulle underlätta för barn, föräldrar och alla de som finns i deras närhet. Detta är ett typexempel på en åtgärd som kan ingå i en fungerande arbetslinje. Eftersom förslaget om tillgång till barnomsorg när den behövs anpassar villkoren på arbetsmarknaden efter den som ska arbeta – istället för att försöka anpassa den som ska arbeta efter arbetsmarknadens önskningar.

EVA ÄLANDER
Dagens ledare i LjP och Söderhamns-kuriren

Inga kommentarer: