tisdag, augusti 14

Endast 103 mils bilväg ifrån Stockholm ligger Minsk, huvudstad i Europas sista diktatur. Presidenten Aleksandr Lukasjenko håller Vitryssland och dess folk i ett järngrepp sedan 1994.

Vitryssland blev ett självständigt land efter Sovjetunionens sammanbrott och när Lukasjenko valdes till president 1994 så var det i landets hittills enda demokratiska val. Samtliga val som hållits sedan den dagen har präglats av utbrett valfusk. Presidenten har vid flera tillfällen ändrat i grundlagen för att möjliggöra att han själv kan ställa upp i valet och sedermera väljas om. Icke-statliga medier motarbetas på flera sätt och Internet censureras i stor utsträckning.

Det senaste presidentvalet hölls i december 2010 och slutade med en stor seger för Lukasjenko. Den politiska oppositionen anklagade honom för valfusk i stor skala. Omfattande protester ledde till att många av presidentens motståndare greps och fängslades. Efter detta införde EU och USA en rad sanktioner gentemot Vitryssland. En del av dessa politiska fångar sitter fortfarande kvar i de vitryska fängelserna.

Sverige har i kontakterna med Vitryssland varit öppna med hur gärna man vill se landet respektera demokrati och mänskliga rättigheter. Dessutom har många svenska organisationer arbetat aktivt med att stärka och hjälpa den vitryska oppositionen. Att Sveriges ambassadör Stefan Eriksson talar vitryska och därför kunde få ett brett genomslag i sina kontakter med civilsamhället var naturligtvis aldrig särskilt populärt hos Lukasjenko.

Vitrysslands relation till Sverige blev än mera spänd efter en aktion som utfördes av en svensk PR-byrå i början av juli. Aktionen bestod i att ett litet flygplan olovligen korsade gränsen mellan Litauen och Vitryssland. På den vitryska sidan, främst omkring huvudstaden Minsk, släppte planet sedan ner över 800 gosedjursnallar med fastsatta uppmaningar om yttrandefrihet och pressfrihet. Filmer som visade nallarnas luftfärd spreds snabbt via Internet.

I början av augusti valde Vitryssland så att inte förnya Erikssons ambassadörsstatus och därmed mer eller mindre utvisa honom från landet. Detta då de påstod att den svenske ambassadören aktivt hade stöttat den vitryska oppositionen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt svarade då att Vitrysslands nya ambassadör inte längre var välkommen till Sverige.

Sedan trappades den diplomatiska krisen upp ytterligare när Lukasjenko valde att utvisa samtliga svenska diplomater, vilket fick till följd att ambassaden i huvudstaden Minsk nu kommer att stängas. Samtidigt väljer Vitryssland att helt stänga igen sin ambassad i Stockholm. De övriga EU-länderna har fördömt Vitrysslands beslut att utvisa Stefan Eriksson.

Nu har det alltså uppstått ett dödläge, där de diplomatiska förbindelserna för en tid framöver tycks helt avklippta. Sverige har ingen representation i Minsk – och Vitryssland finns inte representerade i Stockholm. Förhoppningsvis kommer detta dödläge inte att vara bestående under någon längre tidsperiod. Det är nämligen ingen som egentligen tjänar på att de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Vitryssland bryts. Allra minst det civila samhället och den vitryska opposition som behöver och förtjänar vårt fullständiga stöd.

EVA ÄLANDER
Dagens ledare i Ljusdals-Posten & Söderhamnskuriren


Inga kommentarer: